"Tviter" predviđa stanje na berzi

Bez autora
Oct 21 2010

Mreža za onlajn slanje kratkih poruka "Tviter" može da sa pouzdanošću od 90 odsto predvidi razvoj glavnog indeksa njujorške berze, Dau Džonsa, nekoliko dana unapred, ustanovila su tri američka studenta.Analiza više od 9,8 miliona poruka, koje je postavilo 2,7 miliona veb korisnika na "Tviteru" u 2008. godini, omogućila je istraživačima s Informatičkog fakulteta pri univerzitetu "Blumington" u Indijani (Johanu Bolen, Huini Mao i Sijao-Jun Džengu) merenje "kolektivnog raspoloženja" u određenom trenutku...

Mreža za onlajn slanje kratkih poruka "Tviter" može da sa pouzdanošću od 90 odsto predvidi razvoj glavnog indeksa njujorške berze, Dau Džonsa, nekoliko dana unapred, ustanovila su tri američka studenta.

Analiza više od 9,8 miliona poruka, koje je postavilo 2,7 miliona veb korisnika na "Tviteru" u 2008. godini, omogućila je istraživačima s Informatičkog fakulteta pri univerzitetu "Blumington" u Indijani (Johanu Bolen, Huini Mao i Sijao-Jun Džengu) merenje "kolektivnog raspoloženja" u određenom trenutku.

Uz pomoć alatke GPMOS, koju je razvio "Gugl", oni su klasifikovali raspoloženje autora "tvitova" u šest nivoa - od smirenosti, preko radosti, do nervoze.

Statističkom analizom je utvrđeno da promene raspoloženja primećene kod članova "Tvitera" predstavljaju dobar indikator pravca kojim će tri do četiri dana kasnije krenuti tržište.

Ukoliko je, na primer, indikator "smirenost" u padu, to znači da bi i berzanski indeks trebalo da bude u padu.

Naučnici, ipak, pozivaju na obazrivost prilikom donošenja procena preko "tvitova", preneli su francuski mediji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik